Sikap seorang usahawan yang berjaya.

Berikut adalah sikap yang ada pada semua usahawan yang berjaya di dunia ini.

Sentiasa menggilap kekuatan yang ada.

Kejayaan datang apabila kita mengilap kekuatan kita dan bukannya membuang kelemahan kita. Maksudnya, jika ingin berjaya, kita perlu fokus pada kepakaran kita dan jangan sesekali kita mengendahkan kelemahan kita. Seorang usahawan menggunakan kekuatan yang dia ada untuk maju ke hadapan dan sentiasa memperbaiki kelemahan yang dia ada dengan kebijaksanaan.

Jika kelemahan anda tiada ilmu yang cukup, penyelesaian bagi masalah anda itu adalah belajar.
Jika kelemahan anda tidak mempunyai kemahiran yang bagus, anda boleh atasinya melalui outsourcing or joint venture.

Dalam perniagaan, anda satu prinsip yang di panggil sebagai SWOT. SWOT terdiri dari kekuatan, kelemahan, peluang dan risiko atau dalam bahasa inggeris Strenght, Weakness, Opportunities dan Threats. Abaikan Oppurtunities dan Threats, anda hanya ambil kira Strenght dan Weakness untuk mengkaji diri anda sendiri.

Kekuatan bermaksud bakat atau kebolehan yang anda ada pada diri anda untuk menjadikan anda seorang usahawan. Jika anda sudah lama bekerja atau belajar dalam bidang hartanah, kekuatan anda adalah mempunyai pengetahuan dalam bidang hartanah.

Senaraikan juga kelemahan yang ada dalam diri anda dan cuba cari jalan bagaimana hendak menyelesaikannya.

Cara yang mudah untuk kenal pasti kekuatan dan kelemahan adalah berdasarkan peluang perniagaan yang anda ingin rebut. Katakan anda ingin menjadi usahawan internet, berdasarkan peluang perniagaan ini, anda senaraikan kekuatan dan kelemahan anda.

Kekuatan
•    Tahu buat website
•    Ada idea untuk jual barang.
•    Ada modal yang cukup untuk memulakan perniagaan.
Kelemahan
•    Tak tahu bagaimana hendak mempromosikan website anda.
•    Tidak tahu design yang cantik – cantik
•    Tidak ada ilmu untuk berniaga di internet.

Berdasarkan contoh di atas, kekuatan yang anda , anda patut gilapkan lagi iaitu belajar bagaimana hendak membuat website yang lebih bagus, memperbanyakkan lagi idea dan belajar bagaimana hendak mengawal modal perniagaan supaya tidak membazir.

Bagi kelemahan pula, anda boleh pilih untuk belajar jika ia berkaitan dengan  pengetahuan dan mempertimbangkan outsourcing atau joint venture jika ia berkaitan dengan kemahiran.

Prinsip menggilap kekuatan dan memperbaiki kelemahan sama sahaja dengan mana – mana situasi di dunia. Untuk berjaya, anda perlu amalkan prinsip tersebut. Contohnya, jika seseorang itu mahu menjagi guru, dia akan mohon untuk menjadi guru berdasarkan kekuatan akademiknya. Jika dia minat bersukan, dia akan mohon untuk menjadi guru sukan.

Sentiasa bersedia untuk bekerja keras.

Seorang usahwan sentiasa bersedia untuk bekerja keras pada bila – bila masa sahaja. Kejayaan tidak datang dalam sekelip mata. Mereka realisitik dengan apa yang mereka ada. Mereka sentiasa memberi komitmen yang tinggi dalam setiap pekerjaan yang mereka lakukan.

Sentiasa sudi belajar perkara yang baru.

Tiada seorang pun di dunia ini yang tahu segala – galanya. Seorang usahawan sentiasa sudi untuk mempelajari sesuatu yang baru bagi memperhalusi tindakannya. Mereka selalu berbincang dan bertanya sebelum membuat sesuatu keputusan. Jangan degil untuk belajar.

Sentiasa percaya bahawa kejayaan akan menyusul

Semangat seorang ushawan adalah kejayaan. Mereka sangat dahagakan kejayaan dan yakin bahawa mereka akan berjaya. Sebelum mereka memulakan sesuatu, mereka sudah bayangkan kejayaan yang bakal menyusul hasil tindakan mereka.

Sentiasa berani gagal.

Usahawan sentiasa berani gagal. Mereka berani menghadapi kegagalan dan mereka tidak lari dari hakikat kegagalan. Orang yang berjaya sentiasa di gelar jiwa besi kerana tidak pernah mengalah walaupun gagal.

Sentiasa berdisiplin.

Usahawan adalah bos kepada diri sendiri. Jadi, disiplin adalah perkara yang paling penting untuk mereka amalkan. Semuanya bergantung pada diri sendiri dan tiada siapa yang boleh menolong mereka melainkan diri mereka sendiri. Usahawan berjaya akan lakukan apa yang mereka perlu lakukan dan sentiasa lakukan apa yang mereka rancangkan.

Pandai berkawan dengan usahawan yang lain.

Seorang usahawan tidak bersikap sombong, mereka akan sentiasa mencari kawan baru dalam dunia perniagaan.Mereka berkawan sama ada untuk tujuan joint venture atau menambah kenalan. Di dalam dunia perniagaan apa sahaja mungkin berlaku, mempunya ramai kenalan mungkin boleh memberi kelebihan pada anda.

Berniaga dengan penuh minat.

Semua usahawan berjaya mempunyai satu persamaa iaitu berniaga dengan penuh minat. Bagi mereka, perniagaan bukan hanya untuk mencari wang tetapi adalah satu aktiviti yang seronok. Jika ingin berjaya sebagai usahawan, anda perlu ada perasaan seronok bila menjalankan perniagaan.

Sentiasa mempunyai perancangan dan melaksanakannya.

Seorang usahawan yang berjaya mempunyai sifat berfikir, merancang dan take action. Semua orang boleh merancang tetapi hanya usahawan berjaya yang ambil keputusan untuk melaksanakannya. Usahawan yang berjaya adalah mereka yang fokus pada rancangan yang mereka rancang untuk perniagaan mereka. Bukan semua perkara yang di lakukan akan sempurna. Namun, mereka tetap mencuba.

Sentiasa kental dan tabah.

Bagi setiap usahawan, perniagaan mereka adalah seperti negara. Mereka perlu pertahankan tanah air mereka iaitu perniagaan mereka dengan bersungguh – sungguh dan tabah menghadapi segala dugaan dan cabaran. Mereka selalu positif dalam setiap perkara yang mereka lakukan.

One Response to “Sikap seorang usahawan yang berjaya.”

  1. January 20, 2011 at 11:39 pm #

    Usahawan yang mengamalkan sikap-sikap di atas insyallah akan menghampiri kejayaan dalam apa jua bidang yang dia lakukan…

Leave a Comment