Membina akuarium baru anda!

Jika anda masih baru di dalam membela ikan tropika tidak perlu bimbang, anda cuma hanya perlu lakukan mengikuti beberapa langkah ini:

Langkah 1

Pilih jenis tangki ikan yang anda inginkan. Adakah anda ingin tangki spesies tunggal? Mungkin anda akan seperti tangki masyarakat. Baca terus untuk melihat perbezaan antara kedua-dua jenis tank.

 • Single species tank: Satu akuarium yang tunggal, seperti mana anda sangkakan, akuarium jenis ini boleh didiami dengan seekor ikan sahaja. Kebiasaannya, ikan jenis ini adalah ikan yang tidak serasi dengan ikan yang lain.
 • Community tanks:  Tangki komuniti adalah tangki tropika yang biasa digunakan, atau diketahui umum. Dengan campuran ikan yang serasi antara satu sama lain, sebuah tangki komuniti akan membuat sentuhan yang sempurna untuk rumah. Akuarium jenis ini, bukan sahaja sedap mata memandang, tetapi ia lagi mudah untuk anda kumpulkan jenis-jenis ikan air tawar yang lain.

Langkah 2
Sekarang saatnya untuk memilih akuarium anda. Jenis akuarium anda dapatkan terutama bergantung pada ikan anda akan beli. Peraturan umum untuk menentukan saiz tangki adalah “satu galon air pada satu inci ikan.” Katakanlah anda mendapatkan ikan yang lima inci panjang, anda perlu menyediakan rumah untuknya dalam minima tangki 5 galon.
Langkah 3
Ini adalah bahagian yang menyenangkan! Saatnya untuk memilih perhiasan akuarium anda.  Perkara yang asas anda perlu tahu didalam memilih perhiasan akuarium anda ialah:

 1. Berikan tanaman, ikan anda dapat menyembunyikan diri mereka.
 2. Pastikan ikan mempunyai tempat tersendiri di dalam tangki akuarium tersebut.
 3. Jangan mengisi terlalu banyak perhiasan di akuarium anda, jika tidak ikan anda tidak akan punya cukup ruang untuk berenang, menyebabkan stres dan penyakit.

Langkah 4
Tentukan lokasi penempatan aquarium anda. Anda boleh menyimpannya di mana sahaja anda mahu, tetapi tidak dihadapan atau berdekatan dengan tingkap, yang mungkin akan mengakibatkan pertumbuhan alga di dalam tangki tersebut.

Langkah 5
Anda perlu memilih jenis tanaman yang terbaik untuk anda. Tanaman plastik (yang selamat untuk ikan anda), dan tanaman hidup. Jika anda berminat dengan tanaman hidup, anda masih boleh mendapatkannya dengan tanaman palsu, ada pelbagai jenis tanaman plastik keluar sekarang.

Tanaman hidup adalah sukar untuk diuruskan(bergantung pada jenis yang anda dapatkan.).  Ada sesetengah tumbuhan hidup memerlukan penjagaan yang rapi seperti memerlukan cecair neutral, atau baja tertentu. Biasalah, kedua-duanya ada baik dan buruknya..

Baik: Tanaman hidup dapat memberikan oksigen kepada ikan anda.

Buruk: Tanaman hidup memerlukan nutrisi khusus dan akan menyebabkan anda
terpaksa melaburkan duit poket anda untuk menjaganya.

Tanaman plastik tidak memerlukan apa-apa untuk menjaganya, dan ia masih lagi membolehkan akuarium anda nampak sempurna.

Langkah 6
Anda perlu ada bahagian penapis. Ada beberapa sistem penapisan yang berbeza boleh dipilih, penapis air terjun dan penapis bawah tanah.

Penapis air terjun:  Penapis jenis ini adalah penapis elektronik  yang di gantung di bahagian belakang akuarium anda. Ini dapat membersihkan air di dalam tangki anda dengan menyedut air ke tabung, disalirkan ke bahagian tertentu yang dibina khas di dalam penapis, dan kemudian disalirkan kembali melalui span, sehingga mencipta sebuah air terjun kecil yang  mengalir kembali ke tangki. Anda harus menukar atau membersihkan penapis ini dalam tempoh 2 bulan sekali. Anda tidak memerlukan pam udara jika anda mempunyai sistem penapis begini.

Penapis di bawah tanah: Penapis jenis ini memakan masa. Maksud di bawah tanah adalah selembar plastik beralun yang anda letakkan di dasar akuarium, sebelum anda memasukkan kerikil. Penapis ini mempunyai beberapa paip kecil (bergantung pada saiz akuarium anda) yang menempel di atas kerikil  dalam ukuran “1 inchi. Anda mesti mempunyai pam angin dan  dipasang bersama-sama dengan penapis tersebut. Penapis ini akan menyedut kesemua sampah ke paip di bahagian bawah tangki tersebut, sebelum memerangkapnya di bawah batu kerikil anda tadi. Penapis ini bukanlah berfungsi dengan mengunakan elektronik.

Langkah 7
Sekarang masa untuk menyiapkan tangki anda:

 1. Letakkan tangki di tempat yang anda cadangkan sebelum ini. Ingat! Elakkan daripada sinaran matahari.
 2. Pastikan tangki anda ditempatkan di kawasan selamat.
 3. Letakkan peralatan sistem penapisan, dan pam udara .
 4. Penuhkan dengan batu kerikil di bahagian bawah tangki.
 5. Mulai anda anchoring tanaman dalam kedudukan. Pastikan anda memiliki mereka di mana anda ingin tata letak yang akan.
 6. Anda boleh bermula dengan menyusun tumbuhan anda didalam akuarium tersebut.
 7. Meletakkan perhiasan yang lain: kayu apung, batu, dll
 8. Jika anda mempunyai barang perhiasan yang memerlukan pam angin: batu gelembung, tongkat gelembung, atau perhiasan lain yang digunakan untuk bekalan hawa, sekarang adalah masa untuk menambahnya.
 9. Letakkan mangkuk di dasar akuarium anda, sebelum menambah air. Gunakan kendi air atau hos air untuk menambahkan air ke tangki anda. Pastikan air masuk ke dalam mangkuk dan biarkan ia melimpah hingga mengalir ke dalam tangki anda, tujuannya untuk mengelakkan pasir, tumbuhan atau peralatan perhiasan anda terjejas dari tempat yang sepatutnya.
 10. Keluarkan mangkuk dari tangki setelah air di tangki anda mencapai  ¾ penuh. Anda boleh meneruskan mengisi tangki selepas mangkuk telah dikeluarkan.
 11. Tangki anda haruslah siap sepenuhnya sebelum anda memasukkan penapis air terjun anda.
 12. Masukkan ikan peliharaan anda ke dalam akuarium, jangan buka bungkusan ikan terlebih dahulu! Pastikan ikan tersebut masih berada di dalam beg plastic seperti anda mula-mula membeli di kedai ikan. Ini bertujuan kerana ingin menyuaikan ikan tersebut berada dalam keadaaan sesuai di dalam temperature akuarium tersebut.
 13. Anda boleh melepaskan ikan selepas 15 minit sudah berakhir. Jangan takut jika mereka tenggelam ke bawah pada awalnya (mereka masih di dalam menyuaikan diri di persekitaran baru mereka), mereka akan kembali kembali normal dalam beberapa minit.
 14. Anda tidak perlu memberi makan ikan baru anda selama 24 jam selepas anda memasukkan mereka ke dalam akuarium.

Semoga berjaya dengan akuarium air tawar baru anda!

No comments yet.

Leave a Comment